U bent hier:

Video's

De bibliotheek van Tesselschade bevat veel, soms zeer zeldzame handwerkpatronen.

Leden van Tesselschade kunnen er altijd terecht om nieuwe pareltjes te ontdekken. De afgelopen maanden hebben ook studenten van de Rietveld Academie een kijkje in het archief genomen. Tot grote blijdschap van Claartje de Kreuk, die heel goed weet hoe bijzonder de bibliotheek is.

Op de linker foto hieronder klikken om de video te bekijken.

(Music from #Uppbeat: https://uppbeat.io/t/dan-phillipson/making-progress License code: 8668V3X6QNR5WFJ5)

Tesselschade Rietveld Uncut project

De moeder van Elisa van Joolen heeft zich heel wat jaren als vrijwilligster ingezet voor Tesselschade Amsterdam. Het is dus niet toevallig dat Elisa aan Tesselschade dacht toen ze vanuit de Rietveld Academie de kans kreeg om een project op te zetten over het thema: Refuge, wat toevlucht betekent.

De afgelopen maanden hebben studenten van de Rietveld Academie en handwerksters van Tesselschade een kijkje genomen in de bijzondere bibliotheek van Tesselschade. Op basis van een aantal oude patronen en unieke handwerktechnieken zijn ze vervolgens aan de slag gegaan voor het Uncut project van de Rietveld Academie. Het resultaat is tot 26 maart in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien.

Elisa legt uit hoe het idee is ontstaan.    ( klik op de foto om de video te starten )

Rietveld Academie

Wat doe je als je de opdracht krijgt een kunstproject te ontwikkelen met als thema: toevluchtsoord? De studenten van de Rietveld Academie kwamen al snel uit bij Tesselschade, waar vrouwen al meer dan 150 jaar de kans krijgen financieel onafhankelijk te worden.

De samenwerking tussen Tesselschade en de Rietveld Academie resulteerde in een kunst object dat eind maart in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien was. De  basis waren de, soms eeuwenoude, borduurpatronen uit de Tesselschadebibliotheek. De boekenleggers aan de uiteinden van het object bevatten informatie over Tesselschade, zodat nieuwsgierige vrouwen makkelijk lid konden worden.

Het nuttige met het aangename verenigen. Als iemand weet hoe dat kan is het Marguèrite de Lange-Lambach. Ze is al jaren actief voor Tesselschade en leeft zich daarnaast helemaal uit in haar grote passie: borduren.

(Music from #Uppbeat (free for Creators!):https://uppbeat.io/t/cory-alstad/nowhere-to-beLicense code: 0LV5VNB37V49RRDH)

(Gebruikte muziek Music from #Uppbeat (free for Creators!): https://uppbeat.io/t/aylex/wanderer License code: A5ZVNGG5CYEHKC68)

Anna Klas is student textiele vormgeving aan de Rietveld Academie. Dankzij een gezamenlijk project tussen Tesselschade en de Rietveld Academie kreeg ze toegang tot de Tesselschade bibliotheek. Nietsvermoedend ging ze er naartoe om vervolgens van de ene in de andere verbazing te vallen.

(Klik op de foto om film te downloaden en te bekijken.)

Student Rietveld Sara Olsson, 

Als liefhebster van oude handwerktechnieken en student textiele vormgeving kwam Sara Olsson in contact met de handwerksters van Tesselschade en de bibliotheek in Amsterdam. Tijdens een gezamenlijk project ontwierpen en maakten ze samen een unieke constructie, die in het Stedelijk Museum Amsterdam moet komen.