U bent hier:

TESSELSCHADE IN HET STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

21/03/2023

Van 22 t/m 25 maart vindt in het Stedelijk Museum Amsterdam het Rietveld Uncut plaats.  

Rietveld Uncut bestaat uit een aantal projecten van studenten van de Rietveld Academie over het thema: Refuge – fleeing, flowing,leaking.  

Voor één van deze projecten is Tesselschade Amsterdam benaderd. Immers, als één vereniging al meer dan 150 jaar als een toevluchtsoord voor vrouwen fungeert, is het Tesselschade.

Een aantal studenten van de Rietveld Academie heeft zich de afgelopen weken ondergedompeld in de rijke verzameling van de Tesselschade Bibliotheek. Samen met een aantal handwerksters van Tesselschade hebben ze vervolgens een kunstwerk ontwikkeld en gemaakt dat geheel in het thema Refuge past en waarin oude handwerktechnieken centraal staan.

Bent u benieuwd naar het resultaat? Het Stedelijk Museum is tussen 10:00 uur en 18:00 uur geopend.

Hierbij een video gemaakt van dit evenement;

Klik op de foto om de video te zien!

Meer informatie: https://rietveldacademie.nl/nl/page/498/rietveld-uncut

 

Wat doe je als je de opdracht krijgt een kunstproject te ontwikkelen met als thema: toevluchtsoord? De studenten van de Rietveld Academie kwamen al snel uit bij Tesselschade, waar vrouwen al meer dan 150 jaar de kans krijgen financieel onafhankelijk te worden.

De samenwerking tussen Tesselschade en de Rietveld Academie resulteerde in een kunst object dat eind maart in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien was. De  basis waren de, soms eeuwenoude, borduurpatronen uit de Tesselschadebibliotheek. De boekenleggers aan de uiteinden van het object bevatten informatie over Tesselschade, zodat nieuwsgierige vrouwen makkelijk lid konden worden.

Gebruikte muziek Music from #Uppbeat (free for Creators!): https://uppbeat.io/t/aylex/wanderer License code: A5ZVNGG5CYEHKC68

Anna Klas is student textiele vormgeving aan de Rietveld Academie. Dankzij een gezamenlijk project tussen Tesselschade en de Rietveld Academie kreeg ze toegang tot de Tesselschade bibliotheek. Nietsvermoedend ging ze er naartoe om vervolgens van de ene in de andere verbazing te vallen.

Als liefhebster van oude handwerktechnieken en student textiele vormgeving kwam Sara Olsson in contact met de handwerksters van Tesselschade en de bibliotheek in Amsterdam.

Tijdens een gezamenlijk project ontwierpen en maakten ze samen een unieke constructie, die in het Stedelijk Museum Amsterdam moet komen.