U bent hier:

400 kaar Maria Tesselschade's huwelijk in Alkmaar

02/04/2024

Op 26 november vond in Alkmaar Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest opnieuw plaats. 400 jaar na haar huwelijk met Allard Crombalch was er een feestelijke dag rond alleskunner Maria Tesselschade met activiteiten in Stedelijk Museum Alkmaar, de naastgelegen bibliotheek en, op een steenworp afstand, in de Grote Kerk van Alkmaar. Onlangs is hier het enorme prachtige, gebrandschilderde raam geplaatst.

Het is bijna een wonder, dat de trouwring van Maria Tesselschade (1594-1649) is teruggevonden. Dit gebeurde bij het archeologisch onderzoek. Tijdens de jaarwisseling in 2015 brandde het pand aan de Langestraat af. De plek waar ze ooit woonde.  De experts stelden vast dat “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” de gevonden diamanten ring en schoen van Maria Tesselschade zijn.

Geert Mak en La Sfera Armoniosa gaan vier eeuwen terug en vertellen het verhaal van Maria Tesselschade en haar goede vriendin Francisca Duarte. Maria en Francisca hadden een heel andere achtergrond maar kwamen beiden uit welgestelde en kunstminnende families. Dankzij Tesselschade kwam Duarte ook in contact met P.C. Hooft, Caspar Barlaeus en andere muzikale en literaire talenten van haar tijd. Beide vrouwen hadden een groot muzikaal talent en traden ook gezamenlijk op.

Zangeressen Channa Malkin en Monica Monteiro zongen, net als Maria en Francisca vier eeuwen geleden, samen muziek van verschillende componisten uit de barok..

Onze afdeling Tesselschade Alkmaar was aanwezig met een stand met prachtig kersthandwerk waarvoor veel belangstelling was. Een prachtige samenwerking, waar we met veel plezier op terugkijken.

Tesselschade afdeling Alkmaar
Marina Numan