U bent hier:

Handwerken

De omstandigheden van vrouwen waren bij de oprichting van Tesselschade in 1871 heel anders dan nu. Er stonden weinig beroepen open voor vrouwen, en het volgen van een opleiding was vaak onmogelijk. Veel vrouwen leerden in die tijd wel vaak goed handwerken als onderdeel van hun opvoeding. Tesselschade gaf ze de mogelijkheid om hun handwerk te verkopen en een inkomen te verdienen. Daarom is vanaf de oprichting van onze vereniging handwerken als bron van inkomsten op een prominente plek gezet. 

Nog steeds organiseert de vereniging de verkoop van handwerkartikelen ten bate van het studiefonds en voor de handwerksters. Dat doen wij via onze winkels in Amsterdam, Den Haag en Haarlem en via onze webwinkel. Het extraatje dat de handwerksters verdienen met hun handwerk is een welkome aanvulling op hun inkomen. Het grootste deel van de inkomsten zijn echter bestemd voor de studenten die we steunen.

Handwerkcafé's

Wilde u altijd al leren handwerken of... heeft u behoefte aan ondersteuning of heeft u gewoon zin om een dag te handwerken samen met anderen? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

Handwerkcafé in Amsterdam

Eens per maand van 11.15 tot 14.30 uur organiseert de afdeling Amsterdam een Handwerkcafé op de 1e verdieping van Leidseplein 33 in Amsterdam.
We beginnen weer in maart.

Breng uw eigen handwerk en een broodje mee! Er wordt een kleine onkostenvergoeding gevraagd voor thee en koffie. Er zijn inmiddels veel vaste bezoekers en er zijn deskundigen die u met raad en daad terzijde kunnen staan, en om te helpen met grasduinen in de bibliotheek. Natuurlijk is het gezellig om gelijkgestemden te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen. Deel vooral kennis en ervaring met anderen! Tijdens het handwerkcafé kan de uitgebreide bibliotheek ook geraadpleegd worden voor nieuwe ideeën.

Om van een plaats verzekerd te zijn kunt u zich van te voren aanmelden

Aanmelden

Handwerkcafé in Haarlem

in de Recreatiezaal van “De Voghelsanck”, Teylingerweg 89, Vogelenzang
in de wintermaanden iedere woensdag van 09:30 – 11:30 uur

Vindt u het gezellig om met anderen te handwerken? Neem dan uw brei-, haak- of borduurwerk mee.
Kosten: Euro 1,- per persoon per ochtend. U krijgt daarvoor twee kopjes koffie of thee.

Het handwerkcafé wordt mogelijk gemaakt door Welzijn Bloemendaal in samenwerking met Tesselschade afdeling Haarlem.

Bibliotheek

Tesselschade zet zich in voor het behoud van veel oude, vaak heel bijzondere handwerktechnieken.

Bevorderen dat handwerktechnieken bewaard blijven

Sinds 1999 kent Tesselschade een vierde doelstelling: bevorderen dat handwerktechnieken bewaard blijven. Deze doelstelling vloeit eigenlijk voort uit ons verleden. Vanaf de oprichting in 1871 heeft de vereniging zich namelijk op verschillende manieren ingezet voor verbetering en het op niveau houden van het handwerkonderwijs.

Een schenking van mevrouw Korthals Altes-s’Jacob was de basis voor de handwerkbibliotheek, die door onze leden en handwerksters kan worden geraadpleegd. De bibliotheek is gevestigd boven de winkel van de afdeling Amsterdam op Leidseplein 33. Deze is elke eerste woensdag van de maand geopend van 11.15 tot 15.00 uur. De bibliotheek bevat boeken, tijdschriften en een ‘patronenbank’ met vele losse patronen.

Dankzij het grote aantal giften van leden en handwerkliefhebbers is er een prachtige collectie boeken en tijdschriften opgebouwd. Het oudste boek is in 1831 uitgegeven, en het boekje de Breister is van 1898. Deze technieken worden nog steeds toegepast.

Meer informatie

Video's

De bibliotheek van Tesselschade bevat veel, soms zeer zeldzame handwerkpatronen.

Leden van Tesselschade kunnen er altijd terecht om nieuwe pareltjes te ontdekken. De afgelopen maanden hebben ook studenten van de Rietveld Academie een kijkje in het archief genomen. Tot grote blijdschap van Claartje de Kreuk, die heel goed weet hoe bijzonder de bibliotheek is.

Rietveld Academie

Wat doe je als je de opdracht krijgt een kunstproject te ontwikkelen met als thema: toevluchtsoord? De studenten van de Rietveld Academie kwamen al snel uit bij Tesselschade, waar vrouwen al meer dan 150 jaar de kans krijgen financieel onafhankelijk te worden.

De samenwerking tussen Tesselschade en de Rietveld Academie resulteerde in een kunst object dat eind maart in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien was. De  basis waren de, soms eeuwenoude, borduurpatronen uit de Tesselschadebibliotheek. De boekenleggers aan de uiteinden van het object bevatten informatie over Tesselschade, zodat nieuwsgierige vrouwen makkelijk lid konden worden.

Het nuttige met het aangename verenigen. Als iemand weet hoe dat kan is het Marguèrite de Lange-Lambach. Ze is al jaren actief voor Tesselschade en leeft zich daarnaast helemaal uit in haar grote passie: borduren.

(Music from #Uppbeat (free for Creators!):https://uppbeat.io/t/cory-alstad/nowhere-to-beLicense code: 0LV5VNB37V49RRDH)

Handwerktechnieken

Tesselschade zet zich ook in voor het behoud van veel oude, vaak heel bijzondere handwerktechnieken. Dit is niet alleen historisch zo gegroeid, maar ook een bijdrage aan het culturele erfgoed van Nederland. Ooit richtte Tesselschade een handwerkopleiding op, maar die bestaat helaas niet meer. Nu verzorgen we lezingen, korte opleidingen en workshops over handwerktechnieken en -producten.
Ook beheert Tesselschade een bibliotheek waarin ze de kennis over oude handwerktechnieken bewaart.

Handwerken in de kunst

Is het je ook al eens opgevallen als je een museum bezoekt dat heel regelmatig schilderijen te zien zijn waarop vrouwen handwerken?

Bekijk het artikel